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October 29, 2003

Via Facsimile and U.S. Mail

Ms. Marye Miller
Executive Director

Older Persons’ Commission

312 Woodward
Rochester, MI 48307

Re: Non-resident Restrictions

Dear Ms. Miller:

This letter responds to your request for an opinion in regard to whether the QOlder
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Persons’ Commission may provide service, on some basis, to non-residents of the three
member communities, the City of Rochester, the City of Rochester Hills and Oakland
Township. The Older Persons’ Commission is operating under the Amended and

Restated Interlocal Agreement (A
been amended twice since then.

The answer to your question first must look to the Agreement for the powers and

greement), dated March 28, 1985. The Agreement has

restrictions of the Commission. The two amendments do not apply to this question.

In Article I - Purpose of the Agreement, it is provided as follows:

ARTICLE ] - PURPOSE

The purpose of this Interlocal Agreement is to establish an Older
Persons’ Commission to provide activities and services for older persons,

defined as those individuals sixty (60) years of age or older residing in the
governmental units which are parties to this Agreement. The activities and

services to be provided shall include, but are not limited to, the joint
ownership and operation of an older persons’ activity center, transportation
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and actions directed toward the improvement of the social, legal, health,
housing, educational, emotional, nutritional, recreational, and mobility
status of older persons.

Also relevant are two powers of the Commission in Article IV — Powers, which provide
general powers to the Commission as follows:

SECTION 1. GENERAL POWERS

E. Operate and establish policy and rules governing the use of an
Older Persons’ Activity Center not inconsistent with State or local Jaw.

G. Conduct and carry out any program, activity or function which
advances and directly relates to the purposes expressed in Article .

Article I states the general purpose to provide activities and services for older persons, 60
years and older residing in the governmental units. In my opinion, this was not intended
as a restriction that non-residents could not be served. The Commission must meet the
purpose of providing the service to older persons “residing in the governmental units.”
As long as that is done, the Commission may also serve others. In fact, by serving others,
the overall program might be stronger and cost effective.

My memory from drafting the original Agreement and the Amended and Restated
Agreement does not include any intention that services be restricted to residents only. I
believe what was intended was a general statement of purpose to ensure activities and
services for older persons who are residents in the community. If it had been intended to
prohibit services to non-residents or those under the age of 60, specific language would
have been used such as the word “only” residents of the member communities could be
served or an express statement against serving non-residents would have been included.

Subparagraph E of the Powers, quoted above, does not express restrictions on the power
of the Commission in respect to the use of an activity center, so long as it’s not _
inconsistent with state and local law. I know of nothing in state or local law which would
restrict non-residents.

In respect to subpart G, the power to conduct and carry out programs which advance and
directly relate to the purposes expressed in Article I, is a general expression of power, not

1
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a restriction on who may be served. As long as residents of member communities of 60
years and older are served, there is no restriction.

In addition to referring to the Agreement, there are other legal issues involved. I have
reviewed certain regulations which pertain to funds derived from the Federal Community
Development Block Grants. My initial reading causes me to believe the use of CDBG
funds for furnishing of the new activity center would prevent restricting non-residents
from using the Center. I have not made an exhaustive review of this matter and would
need to do that if this becomes a primary issue.

If the Commission and/or member communities decide, on a policy basis, that restrictions
against non-resident use should be the policy of the OPC, it will be necessary to research
the CDBG regulations further and, also, to look at certain State law issues pertaining to
tax exemptions and use of and restrictions on public facilities. Those legal issues have
not yet been researched.

You have mentioned that if the Commission and/or member communities do not take a
position that the Center may be available for non-residents, on a more limited basis and at
a specific cost to what do resident older persons, there may yet be a question of how
restrictive in respect to non-residents may you be. If you would like us to review this
matter, please advise.

Very truly yours,
BEIER HOWLETT, P.C.

W Sy

Lawrence R. Ternan
Direct: 248-646-6149
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